I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, January 27, 2010

Batrisyia & Giginya...

3hb bulan 2 ni, genap la umur batrisyia 10 bulan...
pejam celik, pejam celik, dah nak dekat setahon dahh...

Satu batang gigi dah tumbuh, satu lg baru nampak tunggul baru...


Pecah abih remote kat umah aku.... hahaha..

skarang dah pandai.. xmau lg dia naik atas walker ni...
kalo letak ja, mengeliat bukan main lg dia....

abih semua benda nak di panjat...
barang2 atas rak tv, semua kena simpan abis, dapat kat dia.... siap....

Ni la antara hasil kerja tangan anak aku batrisyia....
nak kena babab gak dia ni.... hahaha....

Friday, January 22, 2010

Projek Pembenihan Udang Galah














Udang galah ( Macrobrachium Rosenbergii )

PROJEK pembenihan udang galah sememangnya berpotensi besar untuk dimajukan tetapi bukanlah calang-calang orang mampu melaksanakannya dengan jaya kerana ia memerlukan seseorang yang cekal, betul-betul berminat dan berpengetahuan. Itulah yang terdapat pada diri seorang anak muda dari Kampung Yuh, Air Mawang, Johol dekat Kuala Pilah, Mohd Haiezack Zolkople, 30, yang kini boleh bergelar antara 10 usahawan benih udang galah negara.

Beliau kini mengusahakan projek pembenihan udang galah di kawasan seluas 2.43 hektar di Kampung Yuh yang menempatkan 13 buah kolam tanah, 12 buah kolam fiber 2x4, 10 buah kolam simen 2x4 dan 14 buah kolam simen bulat.

Minat untuk menceburi bidang ini timbul apabila mendapati kurangnya penglibatan usahawan muda bumiputera di negeri ini.

"Selain sokongan ibu bapa, saya juga menerima galakan dan khidmat nasihat daripada Jabatan Perikanan untuk menjalankan projek pembenihan udang galah ini," katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Kini anak sulung daripada empat beradik ini memiliki sendiri Syarikat Kemudi Ekspansi Sentral Sdn Bhd untuk projek pembenihan udang galah.

"Udang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium Rosenbergii merupakan antara hidupan ternakan air tawar paling popular di Malaysia dan harga pasarannya sekarang mencecah RM42 sekilogram.

TIADA PERSAINGAN

Berkelulusan dalam bidang komputer, perakaunan dan perniagaan dari Binary Business School College, Kuala Lumpur, Haiezack pernah mengikuti kursus akuakultur di Institut Akuakultur Marin Pulau Sayak, Kedah, selain belajar pembenihan udang galah di Thailand.

Beliau memulakan projek itu sejak awal 2009 dengan menggajikan lapan pekerja.

"Secara keseluruhan, kos permulaan projek ini berjumlah RM850,000, yang meliputi pembinaan infrastruktur, kos semasa operasi, mesin, penyediaan sistem pengaliran, kolam tanah, alat pengudaraan dan lain-lain," katanya.

Projek pembenihan ini jika dilihat dari sudut positif, memang tiada persaingan langsung kerana pengusaha yang menjalankan pembenihan udang galah di seluruh Malaysia tidak sampai 10 orang.

Kebanyakan penternak di kawasan selatan Malaysia membeli benih udang galah dari Perak dan Kedah.

"Di Negeri Sembilan sahaja, terdapat 200 buah kolam pembenihan udang galah. Keperluan benih udang galah bagi sebuah kolam ialah 20,000 benih. Maka 200 kolam memerlukan 4 juta benih setiap pusingan.

"Bekalan benih udang galah pada masa ini tidak mencukupi bagi menampung permintaan kolam tersebut," katanya.

Mengenai harga benih udang galah, beliau berkata harga di pasaran adalah 6 sen seekor.

PERMINTAAN SENTIASA TINGGI

"Saya berharap dengan adanya hatchery udang galah ini akan dapat membantu menampung keperluan pasaran dalam dan luar negeri. Perlaksanaan projek ini akan dapat membantu penternak tempatan menangani masalah kekurangan benih di samping memesatkan lagi aktiviti akuakultur negara," katanya.

Berdasarkan kajian yang dilakukan dalam perancangan perniagaan ini, didapati bahawa projek ini mempunyai daya ekonomi yang baik.

Perkembangan yang pesat dalam industri akuakultur seharusnya dilihat sebagai suatu yang positif dan berdasarkan tempoh pulangan yang cepat dan lumayan dari industri ini dapat secara langsung membantu meningkatkan ekonomi penduduk kampung dan negeri ini.

"Permintaan untuk udang galah memang sentiasa tinggi. Ini berikutan peningkatan taraf hidup dan penambahan pendapatan penduduk Malaysia, seterusnya meningkatkan daya beli, di samping masing-masing mempunyai peruntukan yang lebih untuk program rekreasi (memancing di kolam berbayar). Peningkatan harga dan permintaan ini seterusnya merangsang ramai penternak ikan menukar kepada ternakan udang galah," katanya.

PROSES PEMBENIHAN PERLU PERHATIAN

Mohd Haiezack berkata proses pembenihan udang galah memerlukan perhatian rapi 24 jam.

Setiap pusingan untuk proses proses pembenihan udang galah adalah antara 25-30 hari yang bermaksud ada 10-12 pusingan dalam setahun.

Beliau memperoleh induk udang untuk penetasan benih udang galah dari Sg. Kuala Muda dan Sg. Rompin. Seekor induk udang galah betina yang mempunyai berat badan 100-200 gram boleh menghasilkan minimum 30,000 telur.

"Selepas penetasan, larva akan dikira melalui teknik persampelan dan dimasukkan dalam tangki ternakan. Sebanyak 1 juta larva akan dimasukkan ke dalam kolam simen 2x4 mengikut kepadatan biasa. Parameter seperti suhu, saliniti, oksigen, pH dan amonia hendaklah sentiasa dipantau supaya berada dalam keadaan memuaskan.

"Buat masa sekarang, saya dapat menghasilkan 7 juta benih udang galah. Peratus kematian benih udang galah adalah rendah iaitu 20 peratus manakala benih yang dihasilkan juga berkualiti tinggi kerana kadar tumbesarannya adalah cepat. Ia mencapai saiz sesuai untuk dipasarkan dalam masa 25 hari," katanya.

Benih udang galah dimasukkan dalam beg plastik khas dan pembeli akan datang untuk mengambilnya.

Bagaimanapun, masalah yang kerap dihadapi penternak ialah terpaksa melalui perjalanan yang jauh untuk mendapatkan benih udang galah dan berdepan dengan risiko benih udang galah mati dalam perjalanan. - BERNAMA

(petikan mstar online 23/1/2010)

p/s : agak2 brapa modai dia habis buat projek ni aa?.....

Tuesday, January 19, 2010

Bahaya makan daging mengandungi beta-agonist

PERSATUAN Pengguna Pulau Pinang (CAP) menasihatkan para pengguna
supaya mengelakkan daripada memakan daging lembu, kambing, dan babi
memandangkan ujian kami menunjukkan ia tercemar dengan salbutamol,
penambah pembesaran.

Dalam pensampelan secara rawak ke atas daging, tiga daripada enam
sampel yang diuji didapati mengandungi salbutamol beta-agonist. Sampel
daging ini dibeli dari pasar basah di sekitar Pulau Pinang.

Beta-agonist mampu menyebabkan insomnia (susah tidur), tangan
mengigil, keletihan, pening, gementar, berdebar dan memburukkan
keadaan jantung.

Kebanyakan pengguna tidak menyedari apabila mereka mengalami keadaan
seperti itu adalah disebabkan oleh dadah di dalam daging itu yang
telah menimbulkan masalah.

CAP amat terkejut apabila mendapati Kementerian Kesihatan tidak mampu
untuk mengawal penggunaan beta-agonist di dalam daging oleh penternak
walaupun mengetahui masalah itu.

Pada Jun 2004, Kementerian Kesihatan mengetahui fakta bahawa petani
tempatan menggunakan beta-agonist untuk menghasilkan lebih banyak
daging untuk pasaran. Menurut Kementerian Kesihatan antara 70% dan 84%
daging lembu dan babi mengandungi dadah itu.

Pada Mei 2003, CAP telah membangkitkan perkara ini kepada Kementerian
Kesihatan memandangkan persampelan secara rawak oleh kami ke atas
sampel daging babi mengesan salbutamol beta-agonist dalam dua daripada
lima sampel yang diuji.

Sampel daging babi yang diuji dibeli daripada pasar basah di Pulau
Pinang dan Bukit Mertajam.

Adalah satu ironi bahan seperti beta-agonist, dadah yang disenaraikan
di bawah jadual beracun boleh diperoleh dengan mudah oleh penternak.

Memandangkan situasi ini, Kementerian Kesihatan perlu menyiasat
daripada pembekal beta-agonist tempatan kenapa bahan ini dengan mudah
diperoleh walaupun undang-undang sedia ada mengawalnya.

Pada masa yang sama pihak kementerian juga tidak menafikan kemungkinan
beta-agonist yang digunakan oleh penternak diperoleh secara haram.

Penggunaan beta-agonist dalam makanan binatang diharamkan di bawah
Akta Makanan 1983.

Pada Julai 2001, Kementerian Kesihatan berjanji bahawa tiada lagi
beta-agonist akan ditemui dalam daging. Setiausaha Parlimen
Kementerian Kesihatan, S. Sothinathan berkata, pihak kementerian yakin
untuk menghapuskan bahan kimia itu, memandangkan beta-agonist (dadah
yang biasanya digunakan untuk merawat asma) ditemui semakin
berkurangan dalam babi.

Menurut beliau, dengan undang-undang yang lebih ketat dan meningkatnya
penguatkuasaan, kes seperti itu akan dihapuskan sepenuhnya.

Kenyataan ini amat jauh sekali daripada kebenarannya memandangkan
penggunaan dadah seperti beta-agonist telah meningkat dalam tempoh
beberapa tahun yang lalu.

Kehadiran beta-agonist dalam daging babi dilaporkan dengan meluas di
dalam media pada masa lalu.

Pada Mei 1998, pihak berkuasa kesihatan Johor telah mengesan
beta-agonist dalam daging babi selepas menguji 42 sampel yang
diperoleh dari pasar basah di negeri itu.

Pada September 1999, Kementerian Kesihatan mengeluarkan amaran kepada
industri ternakan terhadap penggunaan beta-agonist secara haram dalam
makanan ternakan.

Kementerian berjanji untuk menjalankan penguatkuasaan besar-besaran di
seluruh negara dan mengenakan denda yang lebih berat terhadap mereka
yang didapati bersalah menggunakan dadah terutama.

Pada September 2000, tiga pengendali rumah sembelihan dari Butterworth
didenda RM10,000 setiap satu oleh mahkamah kerana menjual daging babi
yang mengandungi penambah pembesaran salbutamol.

Memandangkan kepada keadaan pada masa kini, CAP menggesa Kementerian
Kesihatan menjalankan ujian di seluruh negara ke atas semua jenis
daging untuk mengesan kehadiran beta-agonist, memandangkan penggunaan
penambah pembesaran ini tidak hanya terhad kepada babi tetapi juga
binatang ternakan lain seperti kambing, biri-biri, dan lembu.

Sementara itu pengguna perlu mengelakkan daripada memakan daging
sehingga Kementerian Kesihatan dapat membuktikan bahawa daging yang
dijual di pasaran bebas daripada beta-agonist.

- S. M. MOHAMAD IDRIS,

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang.

p/s : agak2 puyuh ada x benda allah ni aa?... hahahah....

Roti: Antara Bahaya dan Keperluan…

Oleh : S.M.MOHAMED IDRIS

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kebanyakan roti dan ban yang dijual di sini melanggar undang-undang dengan sewenang-wenangnya, ia mengandungi terlalu banyak bahan pengawet yang dipanggil asid propionik, walaupun dibenarkan di bawah undang-undang makanan kita, mestilah tidak melebihi paras yang ditetapkan oleh undang-undang.

Dalam ujian yang dijalankan oleh CAP baru-baru ini ke atas pelbagai jenis roti yang dibeli di Pulau Pinang dan Kuala Lumpur, termasuklah roti bantal dan beraneka jenis ban (termasuklah yang dihidangkan dan digunakan sebagai burger dalam rangkaian makanan segera), didapati sehingga 92% mengandungi asid propionik dalam jumlah sehingga 5 kali daripada yang dibenarkan oleh undang-undang.

Di bawah Peraturan Makanan 1985, roti dibenarkan mengandungi asid propionik, dan sodium, potassium atau garam kalsium dalam jumlah yang mestilah tidak melebihi 2,000 mg/kg roti (Peraturan 65 (2) a).

Dalam ujian CAP ke atas 50 sampel roti (27 pada 2005 dan 23 pada 2006), hanya 4 dalam lingkungan had untuk asid propionik. Selebihnya 46 daripada 50 sampel iaitu 92% daripada roti yang diuji oleh kami semuanya mempunyai asid propionik melebihi 2,000 mg/kg (lihat jadual untuk keterangan lanjut).

Antara jenama terkenal yang turut terjejas adalah roti bantal dan ban daripada Gardenia, High 5, dan Roman Meal. Turut terjejas adalah roti dan ban dari rangkaian restoran makanan segera, pasar raya dan kedai roti tempatan.

Gardenia

Sebagai contoh Gardenia Original Classic (Enriched White Bread) mempunyai asid propionik 1.6 kali (ujian 2006) dan 1.8 (ujian 2005) melebihi had yang dibenarkan oleh undang-undang. Gardenia Wholemeal Bread 2.6 kali (ujian 2006) dan 3.7 kali (ujian 2005) melebihi had selamat. Begitu juga Gardenia Breakthru (Formula Multiwholegrain) adalah 2.4 kali (ujian 2006) dan 3.7 kali lebih tinggi (ujian 2005), sementara Gardenia Breakthru (Formula White) adalah 3.3 kali lebih tinggi (ujian 2005).

Ban dari Gardenia juga terlalu buruk. Gardenia Roti Krim Coklat mempunyai 3.1 kali asid propionik melebihi had yang dibenarkan oleh undang-undang. Gardenia Roti Krim Vanila juga 3.0 kali lebih tinggi dan Gardenia Roti Krim Jagung juga 2.4 kali lebih tinggi.

High 5

Jenama terkenal lain High 5 mempunyai hasil yang sama buruk. High 5 Nutri-White Sandwich Bread didapati mempunya asid propionik 1.9 kali lebih tinggi pada 2006. Ia bersamaan High 5 Sandwich Bread pada 2005 iaitu 3.2 kali lebih tinggi. Roti bantal bersaiz besar, High 5 Sure Value Sandwich Bread ialah 3.4 kali lebih tinggi (ujian 2005). High 5 Wholemeal Bread mempunyai asid propionik 1.7 kali lebih tinggi pada 2006 dan 3.5 kali lebih tinggi pada 2005.

Ban High 5 juga mempunyai jumlah bahan pengawet yang melanggar undang-undang. High 5 Roti Krim Vanila adalah 2.2 kali lebih tinggi dan High 5 Roti Krim Coklat 1.6 kali lebih tinggi.

Roman Meal

Kami juga turut menguji roti Roman Meal yang mahal pada 2005 dan ia juga mempunyai paras asid propionik yang terlalu tinggi. Roman Meal Honey & Oat Bran Bread ialah 3.4 kali lebih tinggi, Roman Meal Hi Calcium Bread 3.1 kali lebih tinggi dan Roman Meal 12 Grain Bread 3.0 kali lebih tinggi.

Roti Pasar Raya

Kami juga turut menguji roti daripada pelbagai pasar raya seperti Giant, Tesco dan Gama di Pulau Pinang, dan ia juga turut mempunyai paras asid propionik yang melanggar undang-undang yang ditetapkan. Giant Roti Sandwic ialah 2.9 kali lebih tinggi dan Giant Bread (Concess) 1.7 kali lebih tinggi.

Tesco Wheat Bran Bread mempunyai asid propionik 2.3 kali lebih tinggi. Tesco White Sandwich 1.4 kali lebih tinggi (ujian 2006) tetapi dalam ujian 2005, ia mengandungi hanya 2,062 mg/kg asid propionik, sedikit melebihi had 2,000 mg/kg yang dibenarkan oleh undang-undang.

The Four Leaves English Toast Bread yang dibeli di Pasar Raya Gama di Pulau Pinang adalah 1.9 kali lebih tinggi.

Rangkaian Makanan Segera

Kami juga menguji ban dan burger yang dihidangkan di KFC dan McDonalds. Semua 3 sampel yang diuji gagal dalam ujian. KFC Colonel Burger mempunyai 2.1 kali lebih tinggi bahan pengawet dan ban yang dihidangkan bersama dengan ayam goreng lebih buruk iaitu 3.6 kali lebih tinggi. McDonalds Beefburger mempunyai 1.7 kali lebih tinggi asid propionik dalam ban.

Kedai Roti Tempatan

Roti dari kedai roti tempatan dan dari penjual roti juga terjejas dengan teruk. Roti itu didapati mempunyai jumlah asid propionik yang paling tinggi datangnya dari Ismalia Bakery di Pulau Pinang yang juga turut membekalkan roti kepada penjual roti. Ismalia Bakery Coconut Bun mempunyai asid propionik 5.1 kali lebih tinggi berbanding had yang ditetapkan oleh undang-undang. Sampel yang diuji ini adalah yang paling buruk. Roti tempatan lain yang turut terjejas datang dari Rhena Bakery, Pathchee Bakery, Intisari Bakery, Continental Bakery dan lain-lain. Untuk hasil sepenuhnya, lihat jadual.

Asid propionik tidak berwarna, berminyak, cecair berbau hancing yang terjadi secara semula jadi dalam binatang dan produk tenusu. Ia biasanya digunakan sebagai racun kulat dan racun bakteria, ia mengawal kulat dan bakteria dalam bijirin yang disimpan, kawasan simpanan bijirin, sisa buangan ternakan dan air minuman untuk ternakan.

Dalam makanan, ia digunakan untuk mengawet makanan yang dibakar dan keju. Bentuk lain asid propionik (contohnya kalsium dan sodium propionates) juga ditambah ke dalam makanan untuk mencegah kulat dalam makanan dibakar kering.

Semua propionates dikatakan dikaitkan dengan sakit kepala migrain. Kajian dari Australia pada 2002 mendapati kalsium propionate boleh menyebabkan tingkah laku menyimpang (seperti keletihan dan tidak memberi tumpuan, jadi mereka tidak mahu membuat kerja rumah, tidak dapat membaca dengan sempurna dan juga mengalami gangguan tidur) pada kanak-kanak. Kesan sampingan ini berlaku dalam tempoh beberapa dan menjadi kumulatif, demikian menurut kepada kajian.

Tiada Penguatkuasaan

Hasil ujian oleh CAP amat mengejutkan dan kami pasti kebanyakan pengguna akan terkejut kerana kita memakan roti dengan paras bahan pengawet yang amat tinggi. Paling mengejutkan CAP ialah tiada pematuhan terhadap undang-undang sepenuhnya.

Kementerian Kesihatan yang menguatkuasakan Peraturan Makanan kita tidak menjalankan tugasnya dan dalam proses ini ia membahayakan kesihatan kita.

Pihak kementerian mestilah dengan segera bertindak untuk mendakwa syarikat yang telah melanggar undang-undang. Mereka mestilah mengawasi dengan berterusan kualiti roti yang dimakan setiap hari oleh berjuta rakyat Malaysia termasuk kanak-kanak.

Nota: Jenama roti yang diuji oleh persatuan Pengguna (CAP) pada 2005 & 2006 boleh didapati di dalam akhbar Utusan Pengguna @ utusan Consumer keluaran September- Oktober 2006 di pasaran sekarang.

APA YANG TERSEMBUNYI MENGENAI ROTI INDUSTRI MODEN?

• Tepung Beracun
• Pelembut Doh
• Sisa Racun Makhluk Perosak
• Logam Berat
• Pemutih
• Pengemulsi
• Rambut Manusia (L-cysteine)
• Agen Pengurang
• Pengawet
• Terlalu Banyak Garam
• Lemak Trans
• Terlalu Banyak Yis
• Enzim Ubah Suai Genetik
• Yis Ubah Suai Genetik

Roti hari ini adalah produk yang dihasilkan secara besar-besaran yang bergantung kepada pelbagai proses industri, bukan kepada kemahiran pembuatnya yang berkembang dalam tempoh beberapa abad yang lalu.

Di kebanyakan negara, termasuk Malaysia, roti dibuat di kilang besar, sesetengahnya mampu untuk menghasilkan sehingga suku juta buku roti sehari. Dalam usaha untuk menghasilkan roti dengan cepat dan untuk tahan lebih lama, industri membuat roti menggunakan lebih banyak bahan kimia penambah dan enzim tiruan (termasuk enzim ubah suai genetik, yang tidak perlu dinyatakan pada bungkusan memandangkan ia dikelaskan sebagai “bantuan membakar”).

Roti hari ini juga menjadi semakin lembut – mengandungi lebih banyak air dan kurang bahan sumber daripada bijirin semula jadi.

Apa yang anda perolehi adalah makanan yang rendah mutunya. Anda akan terkejut apabila mengetahui apa sebenarnya yang digunakan dalam membuat roti moden hari ini dan apa kesannya kepada kesihatan anda.

“Kini, teknologi mempunyai cara yang lebih pintar untuk mencemari roti kita, jadi sains mendedahkan kesannya kepada kesihatan awam. Sepertimana kajian terbaru menyarankan, kita perlu memikirkan semula cara kita membuat roti.” (Akhbar British The Independent, dalam artikel, “The Shocking Truth About Bread,” 29 Ogos 2006).

Berikut adalah maklumat terkini kompilasi fakta penting mengenai roti.

1. Terlalu Banyak Bahan Penambah

Roti yang dijual hari ini terlalu banyak bahan kimia dengan bahan penambah (contohnya roti putih, merupakan salah satu bahan makanan yang paling tercemar dengan bahan kimia yang boleh diperolehi hari ini.)

Bahan penambah adalah bahan kimia yang ditambah ke dalam makanan sama ada secara langsung atau tidak langsung sewaktu pemprosesan, penyimpanan atau pembungkusan. Ia membantu untuk memperbaiki jangka hayat penyimpanan roti, nilai pemakanan atau perisa.

Bagaimanapun, bahan penambah bukanlah khasiat pemakanan semula jadi untuk manusia. Malah ia boleh memberikan kesan buruk kepada kesihatan. Contohnya ammonium klorida, salah satu bahan kimia yang ditemui dalam beberapa roti yang dipertingkatkan, mengurangkan keasidan air kencing dan perlu dielakkan oleh mereka yang mempunyai masalah hati atau buah pinggang.

Kalium bromat, bahan penambah biasa yang digunakan dalam roti untuk meningkatkan jumlah, dan untuk menghasilkan roti dengan struktur serbuk halus, juga boleh menjadi toksik kepada sesetengah orang. Bromat sendiri boleh menyebabkan kanser pada binatang dan kebanyakan bromat dengan cepat berpecah kepada bentuk bromida berbahaya.

Bromat telah diharamkan di seluruh dunia kecuali di Jepun dan Amerika Syarikat. Di California, tanda amaran kanser diperlukan pada label jika bromat terdapat dalam roti.

Apa Lagi Dalam Roti Anda?

Pemutih:

Tepung yang dikisar mempunyai kesan kekuningan dan kualitinya tidak baik. Sewaktu penyimpanan, warnanya menjadi putih dan kualitinya berubah dengan perlahan. Sesetengah pelembut doh digunakan untuk mempercepatkan proses ini. Pemutih juga turut digunakan sebagai ganti tepung yang lama. Contohnya benzoyl peroxide dan gas klorin dioksida digunakan untuk memutihkan tepung.

Pelembut Doh:

Pembuat roti komersial sering menggunakan bahan penambah seperti pelembut doh untuk memperbaiki tekstur, penampilan dan hayat simpanan roti. Sesetengah pelembut ditambah sewaktu di kilang tepung, manakala yang lainnya ditambah di tempat membuat roti.

Pelembut doh paling biasa digunakan ialah sodium stearoyl 2 lactylate, calcium stearoyl lactate, malt barli, ethoxylated dan succinylated monoglycerides dan polysorbate 60.

Bahan penambah ini menguatkan gluten (bahagian protein gandum) dan kanji (karbohidrat kompleks) dalam doh. Ini mencegah campuran berlebihan doh roti yang dengan mudah boleh berlaku apabila sejumlah besar doh dibuat dalam satu masa.

Campuran doh yang berlebihan akan naik secara tidak tetap, bentuk yang tidak sempurna, roti yang tebal. Penambahan pelembut doh membantu untuk memastikan bentuk bulat dan ringan.

Sesetengah pelembut doh yang dipanggil “agen pengoksidaan” (contohnya bromat, asid askorbik dan azodicarbonamide) menyebabkan perubahan kimia dalam protein, menghasilkan gluten yang lebih kuat yang membantu roti mengekalkan strukturnya selepas pembakaran. Agen pengoksidaan memberikan produk yang dibakar lebih jumlahnya, lembut teksturnya, bijirin yang lebih halus dan serbuk halus.

Sesetengah pelembut doh mempunyai lebih daripada satu peranan. Contohnya Stearoyl-2-lactylat e, melembutkan serbuk dan menguatkan doh. Monoglycerides adalah pelembut doh yang mengekalkan kelembutan roti sepanjang masa dan menolong mencegah hapak.

Enzim tertentu juga berfungsi sebagai pelembut doh. Lipoxygenase membantu memutihkan roti dengan pengoksidaan asid lemak. Protease enzymes diperolehi daripada kulat, menjadikan doh roti lebih mudah dibentuk dan alpha-amylase membantu penapaian doh roti.

Pengemulsi:

Digunakan dengan meluas dalam penambahbaikan roti untuk mengawal saiz buih gas, pengemulsi membolehkan doh memerangkap lebih banyak gas dan oleh sebab itu mengembang dengan lebih besar dan menjadikan serbuk lebih lembut. Pengemulsi juga mengurangkan kadar roti menjadi hapak. Beberapa contoh adalah

Agen Pengurang:

Digunakan sebagai L-cysteine hydrochloride (E920), cysteine adalah asid amino yang berlaku secara semula jadi dalam membuat roti untuk menghasilkan doh terutama sekali untuk ban burger dan roti Perancis. Ia mungkin diperolehi daripada bulu binatang dan juga rambut manusia.

Bahan Pengawet:

Dua bahan pengawet yang digunakan dengan meluas dalam tepung ialah kalsium propionat dan cuka (asid asetik). Bahan pengawet hanya perlu untuk memanjangkan hayat simpanannya.

2 Terlalu Banyak Garam

Tahukah anda bahawa di United Kingdom, kerajaan mengklasifikasikan roti yang dihasilkan oleh industri sebagai makanan yang mempunyai banyak garam? Ini kerana terlalu banyak garam ditambah sebagai pengawet dan penambah perisa dalam roti.

Natrium adalah salah satu galian penting untuk mengawal keseimbangan cecair dalam tubuh kita. Air masuk dan keluar daripada sel kita untuk mengimbangi jumlah natrium dalam darah. Bagaimanapun kebanyakan daripada kita mengambil garam yang cukup setiap hari untuk menyediakan lebih daripada 10 kali jumlah natrium yang mereka perlukan.

Terlalu banyak natrium boleh mengakibatkan tekanan darah tinggi dan memberi tekanan pada jantung. Memakan tiga kali lebih natrium berbanding pengambilan harian maksimum 2,400 mg yang disarankan untuk rakyat Amerika boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang dan serangan jantung dan strok, malah bagi mereka yang tidak sensitif kepada natrium.

3 Lemak Trans Tersembunyi

Roti yang dihasilkan oleh industri menggunakan lemak hidrogenan, lemak keras yang berfungsi bersama dengan gluten (protein yang ditemui dalam tepung, yang terbentuk semasa membuat roti) untuk menghasilkan doh yang keras yang akan naik dengan cepat dan mengekalkan strukturnya sewaktu membakar dan menyejukkan roti.

Lemak hidrogenan adalah lemak keras. Lemak keras ini memperbaiki isipadu roti, kelembutan serbuk dan membantu kekal lama, jadi ia sesuai untuk proses membuat roti secara industri.

Lemak hidrogenan juga mengandungi lemak trans, jauh lebih buruk daripada lemak tepu. (Lemak trans terbentuk sewaktu penghidrogenan minyak sayuran – proses komersial digunakan untuk mengeraskan minyak untuk penghasilan lemak seperti lelemak dan marjerin keras. Hasil daripada proses ini minyak menjadi separa keras, lebih stabil pada suhu bilik tetapi lebih tepu).
Lemak trans menyebabkan:

• Kolesterol HDL (baik) rendah dan meningkatkan kolesterol LDL (buruk).
• Arteri tersumbat.
• Penentangan insulin (mengurangkan sensitiviti pada tisu tubuh kepada tindakan insulin, yang perlu untuk membawa glukosa ke dalam tisu untuk digunakan sebagai sumber tenaga). (Penentangan insulin dikaitkan dengan kegemukan, hati berlemak, diabetes jenis 2, penyakit jantung, penyakit ovari polisista, dan kecacatan pembesaran);
• Menyebabkan atau menyumbang kepada masalah kesihatan yang serius seperti penyakit jantung.

4. Penggunaan Yis Berlebihan

Roti biasanya dibuat dengan hanya empat ramuan – tepung, air, garam dan ragi atau yis. Malah yis tidak diperlukan dengan doh masam atau bahan penaik semula jadi.
Roti keluaran industri menggunakan 2 – 3 kali jumlah yis biasa berbanding roti yang dibuat secara tradisional. Ini menghasilkan sejumlah besar gas dan dalam proses itu ia menjadi roti span. Sejumlah besar yis di dalam roti yang dimakan dikatakan menjadi punca bagi pertumbuhan yis yang tidak bertoleransi, radang usus dan candida albicans dalam beberapa dekad yang lalu.

Yis diubah suai secara genetik:

Satu lagi kebimbangan terhadap yis di dalam roti ialah kita mungkin tidak mengetahui sama ada yis yang digunakan diubah suai secara genetik. Satu jenis yis yang diubah suai secara genetik ialah yis yang menggunakan pelbagai jenis gula. Pada masa kini, dua yis sedemikian boleh didapati – satu menaikkan roti lebih cepat.

(Satu lagi ialah bagi menghasilkan bir yang kurang karbohidrat, iaitu kurang kalori.)
Kejuruteraan genetik, atau bioteknologi, adalah satu teknologi baru yang menakutkan yang membolehkan para saintis mengubah DNA atau genetik daripada organisma hidup – dalam perkataan lain, mengubah blueprint keturunan organisma. Ia adalah sains kabur kerana pemahaman saintifik tentang cara gen berfungsi dalam organisma masih di peringkat awal.

Tiada siapa yang mengetahui kesan jangka panjang yang mungkin timbul dan risiko terhadap kesihatan manusia akibat pengambilan makanan sedemikian, tidak seperti pengetahuan kita yang lebih lengkap mengenai makanan asli yang terdapat dalam diet kita sejak beribu tahun lalu.

Terdapat kebuimbangan bahawa makanan yang diubah boleh menyebabkan seseorang itu mudah mengalami alahan terhadap makanan yang dahulunya mereka boleh makan dengan selamat.

Dalam satu ujikaji untuk menghasilkan yis dengan kadar metabolik yang lebih tinggi (sebagai contoh, untuk mempercepat penapaian dalam membuat roti atau bir) gen tambahan yang terbabit dalam memetabolisme glukosa dimasukkan ke dalam yis. Kemudiannya penyelidik melaporkan yis juga mula mengumpulkan toksik dan kepekatan mutagenik (boleh menyebabkan perubahan, atau mutasi, pada paras kromosom atau gen) bahan yang dinamakan methylglyoxai.

5. Enzim Meragukan

Enzim ialah satu protein yang mempercepat tindak balas metabolik, dan ia diperolehi daripada sumber tumbuhan, binatang, kulat dan bakteria. Sebagai contoh, Chymosin, adalah enzim yang digunakan untuk mendadih susu bagi menghasilkan keju. Ia diperolehi sama ada daripada renet perut anak lembu atau disintesis melalui kejuruteraan genetik.

Enzim adalah rahsia besar pembakaran moden.. Malah, seluruh enzim digunakan dalam pembakaran. Namun ia dinamakan “bantuan pemprosesan,” yang tidak perlu dinyatakan pada label produk. Tidak hairanlah, kebanyakan orang tidak mengetahui yang roti mereka mengandungi enzim tambahan.

Pengeluar telah menghasilkan enzim dengan dua objektif utama: untuk membuat doh yang mengandungi lebih banyak gas (yang menjadikan roti lebih ringan) dan menjadikan roti lebih lembut dalam tempoh yang panjang selepas pembakaran.

Kebanyakan enzim kilang roti diperolehi daripada bahan yang bukan merupakan sebahagian daripada diet manusia biasa. Sungguhpun enzim sedemikian dari segi kimia adalah sama seperti yang terdapat secara asli di dalam tepung atau doh roti, ia dicampurkan dalam jumlah yang banyak berbanding dalam roti biasa.

Kini keselamatan enzim yang digunakan kilang roti telah dicabar secara radikal melalui penemuan bahawa enzim transglutaminase, digunakan untuk menjadikan doh bersifat lebih meregang dalam croissant dan sesetengah roti, boleh menukar sebahagian daripada protein gandum beracun pada orang yang mengalami keadaan tidak tahan terhadap gluten.

Perkembangan ini adalah penting kerana ia menunjukkan enzim yang ditambah pada doh roti mungkin menimbulkan kesan yang tidak diingini dan merosakkan. Enzim boleh menjadi bahan yang menyebabkan alergi (alergen). Enzim juga mungkin tidak berbahaya dengan sendirinya, tetapi mungkin digunakan untuk menghasilkan produk yang tidak diingini. (Sumber: “The Shocking Truth About Bread,” The Independent, 29 Ogos 2006).

Enzim diubah suai secara genetik:

Enzim untuk kegunaan sebagai bantuan pembakaran boleh dihasilkan secara tidak asli melalui pengubahsuaian genetik atau bioteknologi. Pereka enzim ini telah menambah sifat yang menguntungkan pengeluar makanan. Sebagai contoh, dengan menambah enzim yang diperolehi secara bioteknologi, seperti maltogenic amylase, ke dalam tepung, pengeluar boleh menjadikan roti tahan lebih lama.

Sebuku roti mula memecah sebaik sahaja ia dikeluarkan dari ketuhar. Kanji di dalam roti hilang kelembapan (yang menyebabkan roti keras dalam masa beberapa hari). Dengan menambah enzim yang diubah secara genetik ke dalam tepung, struktur kanji boleh diubah untuk mengekalkan kelembapan dengan lebih baik.

Enzim yang diubah suai secara genetik tidak dinyatakan pada label, dan kita kurang mengetahui tentang risiko yang berpotensi timbul terhadap kesihatan.

Oleh itu, roti yang dihasilkan secara besar-besaran hari ini merupakan ujikaji besar yang dijalankan ke atas kesihatan kita.

6 Tepung beracun

Tepung segar adalah kurang putih dan mempunyai bau yang kuat. Untuk mengatasi masalah ini, tepung itu dimasukkan gas klorin dioksida semasa dibakar di dalam ketuhar khas. Klorin itu bukan sahaja memutih dan mematang tepung, ia membentuk sebatian seperti asid diklorostearik, yang kekal di dalam tepung itu.

Klorin dioksida memusnahkan Vitamin E, dan bertindak balas dengan protein tertentu untuk membentuk methionine sulfoxide, yang diketahui menyebabkan kerosakan sistem saraf pusat pada manusia. Jika klorin dioksida tidak digunakan, bahan pemutih seperti benzoil peroksida dan nitrogen peroksida mungkin dicampurkan bersama agen yang mematang seperti kalium bromat, kalium iodat dan azocarbo-namide.

Roti yang diperbuat daripada tepung yang dikisar dengan batu pengisar adalah berat dan mudah mengering serta pecah, ciri-ciri yang tidak diingini dalam roti yang dihasilkan secara komersial hari ini. Pembuat roti komersial tidak dapat mengekalkan kelembapan produk mereka dengan menambah polyoxyethlene monostearate ke dalam tepung, yang mempunyai sifat yang menyerap dan menyimpan air.

Penyimpanan air di dalam tepung menyebabkan roti tahan dan kekal lembut, tetapi bahan kimia ini juga menyebabkan kanser pada tikus makmal.

Ethoxylated mono- dan digliserida juga dicampurkan ke dalam doh untuk menghasilkan kelembutan yang diingini pada roti.

Kadangkala agen rawatan tepung juga digunakan. Asid L-ascorbic (E300) boleh dicampurkan ke dalam tepung oleh pengilang, atau pada peringkat pembakaran. Ia bertindak sebagai pengoksida, yang membantu menyimpan gas di dalam doh, yang menjadikan roti naik dan memberi gambaran nilai palsu.

Di AS sahaja, terdapat kira-kira 60 bahan kimia yang diluluskan penggunaannya dalam menghasilkan tepung dan roti. Walaupun tidak ada pengeluar menggunakan kesemua 60 bahan penambah itu, 8 atau lebih adalah lazim digunakan.

Fakta mengenai tepung:

Dahulunya tepung dihasilkan melalui penghancuran bijirin dengan menggunakan penggelek batu (stone roller). Penggelek batu biasanya digerakkan oleh angin, air atau tenaga lembu jantan dan digerakkan secara perlahan tanpa menghasilkan haba. Vitamin dan zat galian mudah dimusnahkan oleh haba, tetapi teknik penghancuran yang sejuk menjamin kebanyakan nutrien, termasuk germa, dikekalkan.

Tidak seperti hari ini. Tepung dikilang dengan membuang germa (lapisan kulit dalam yang berkhasiat) dan lapisan luar selulosa (di mana kebanyakan serat ditemui) dan menghancurkan bijirin dengan penggelek keluli (steel roller) yang berkelajuan tinggi.

Tidak seperti tepung bijirin tulen yang dikisar oleh pengisar batu, tepung yang kita makan hari ini terlalu putih dan halus.

Inilah yang dicapai oleh pengilang dengan menghancurkan bijirin melalui penggunaan pelbagai mesin penggelek. Haba yang dihasilkan melalui penggelek keluli boleh memusnahkan sebarang vitamin dan zat galian yang biasanya ditemui dalam bijirin, yang menghasilkan produk siap daripada kanji tidak putih.

Tepung putih yang dikilang yang menanggalkan bahan penghalang aslinya amat mudah terdedah kepada serangan kulat. Ini diatasi dengan mencampurkan asid propionik, bahan yang mencegah kulat dalam serbuk ubat kaki makan air (athletes’ foot).

Malah tepung gandum tulen dicurigai semasa proses pengilangan moden. Mesin berkelajuan tinggi mencecah sehingga 400o F, dan kepanasan ini memusnahkan nutrien penting dan menghasilkan ketengikan dalam bran dan germa.

Vitamin E di dalam germa dimusnahkan – satu kehilangan disebabkan gandum tulen merupakan sumber Vitamin E yang paling mudah diperolehi.

7 Sisa racun makhluk perosak

Penanaman bijirin kontemporari, termasuk gandum (di mana tepung diperolehi), yang racun makhluk perosak dan bahan kimia lain digunakan, juga menimbulkan persoalan mengenai keselamatan memakan roti yang dijual hari ini.

Kebanyakan racun makhluk perosak yang digunakan pada bijirin berfungsi sebagai xenoestrogen, estrogen asing yang boleh mengganggu keseimbangan hormon dan mungkin menjadi penyebab sebilangan masalah kesihatan.

Sebagai contoh, para penyelidik menjangka bahan kimia yang menyerupai estrogen ini merupakan salah satu daripada faktor penyebab budak lelaki dan perempuan mengalami akil baligh lebih awal. Ia juga telah dikaitkan dengan kemandulan, keluarbiasaan dan kanser yang dikaitkan dengan hormon, termasuk penyakit payudara fibrosista, kanser payudara dan endometriosis.

Dikesan dalam roti:

Pada Jun 2005, Jawatankuasa Sisa Racun Makhluk Perosak UK (sebuah badan bebas yang menasihati kerajaan UK, Lembaga Pengarah Keselamatan Racun Makhluk Perosak dan Agensi Standard Makanan) melaporkan penemuan sisa racun makhluk perosak dalam 53 daripada 72 “roti biasa” yang diuji, yang termasuk roti putih (37), roti gandum tulen (26) dan jenis roti “lain” (9).

Racun makhluk perosak yang dikesan dalam roti yang diuji ialah chlormequat (pengawal pertumbuhan tanaman yang digunakan pada pelbagai tanaman, termasuk bijirin), glyphosate (digunakan sebagai bahan pengering ke atas tanaman bijirin), malathion (racun serangga) dan pirimiphos-methyl (racun serangga yang digunakan untuk mengawal makhluk perosak bijirin yang disimpan).

Satu sampel roti gandum tulen didapati mengandungi 3 sisa racun, sementara 13 sampel lain (10 roti gandum tulen, 2 roti putih dan 1 roti “lain” mengandungi 2 sisa racun.

Ini menimbulkan kebimbangan di Britain memandangkan kesan jangka panjang ke atas kesihatan daripada campuran sisa racun makhluk perosak ini kurang difahami, dan ketara terutamanya pada bayi dalam kandungan serta kanak-kanak kecil.

8 Logam berat

Di sesetengah negara, roti dijual sungguhpun mengandungi logam berat. Sebagai contoh, paras tinggi logam kadmium beracun dan amat berbahaya jarang ditemui di dalam roti Australia. Kadmium datang daripada baja fosfat yang disembur ke atas ladang gandum. (Sumber: Museum Victoria Australia 2003).

9 Tiada Nutrien

Pernahkah anda tertanya-tanya apa maksud “Roti putih yang diperkaya” seperti yang tertera pada bungkusan roti? Makanan yang diperkaya mengandungi nutrien tambahan untuk menggantikan nutrien yang hilang semasa pemprosesan.

Bijirin tulen amat berkhasiat. Pemprosesan moden menghilangkan nilainya sehingga 90% malah 100% nutrien.

Menurut penemuan Amerika, apabila bijirin dijadikan tepung putih halus, lebih daripada 30 nutrien perlu dihilangkan. Hanya 4 daripada nutrien itu (Vitamin B1, B2 dan B3, dan zat besi) ditambah kembali ke dalam proses yang dinamakan “pengayaan.”

Nutrien yang dihilangkan dan tidak dikembalikan termasuk 44% Vitamin E, 52% asid pantotenik, 65% asid folik, 76% biotin, 84% Vitamin B6, dan separuh atau lebih 20 zat galian dan unsur surih (termasuk magnesium, kalsium, zink, kromium, mangan, selenium, vanadium dan kuprum).

Dengan kehilangan nutrien semasa proses pengilangan, istilah “Kurang bermutu” (Degraded) mugkin lebih sesuai digunakan.

10 Rambut manusia – Haram bagi umat Islam

Pengguna Muslim mungkin terkejut apabila mengetahui yang roti sebenarnya mengandungi unsur-unsur daripada rambut manusia. Sememangnya rambut manusia telah diproses untuk menjadi ramuan di dalam makanan termasuk roti.

Bahan yang dipersoalkan itu ialah L-cysteine (asid amino yang digunakan di dalam makanan, industri farmaseutikal dan kosmetik).

Penggunaan L-cysteine dalam makanan dibenarkan di Malaysia. Menurut Jadual Ke-11 Peraturan Makanan 1985, penggunaan L-cysteine dibenarkan dalam gandum dan tepung protein tinggi bagi membuat roti.

Dalam pembuatan roti, L-cysteine digunakan untuk mengurangkan masa campuran doh tepung, menghentikan pengecutan kulit roti piza selepas ia diratakan, dan membantu pemindahan doh melalui pelbagai alat pemprosesan kilang roti atau pelembut doh.

Sungguhpun L-cysteine mungkin wujud, biasanya ia tidak disenaraikan sebagai ramuan. Ini memandangkan ia tidak dianggap sebagai bahan penambah makanan, tetapi sebagai membantu pemprosesan.

PANDANGAN ISLAM MENGENAI L- CYSTEINE

Menurut hukum Syariah, memakan sebarang bahagian tubuh manusia adalah haram bagi umat Islam. Daripada temu bual dengan Mufti Perak, Dato’ Seri Dr. Harussani bin Zakaria, difahamkan bahawa setiap bahagian tubuh manusia adalah suci dan perlu dihormati. Dengan itu, makanan yang mengandungi L-cysteine adalah meragukan memandangkan L-cysteine boleh diperolehi daripada rambut manusia.

Berdasarkan pandangan ini, pengguna Muslim perlu berhati-hati semasa memilih makanan di pasaran, terutama makanan yang mengandungi L-cysteine, seperti roti, pisa (dan juga perisa makanan lazat).

-Suntingan Azizi Hj Abdullah, Editor Utusan Pengguna (CAP)

p/s : nak makan apa lak kita kalo lagu ni?.. ubi kayu cicah nyok la pulak kot.....

Wednesday, January 13, 2010

RM3,000 ke bawah miskin bandar

Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar mencadangkan supaya mereka yang berpendapatan RM3,000 ke bawah dapat dikategorikan sebagai miskin bandar di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10).

Menterinya, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, langkah itu perlu dilakukan memandangkan kategori miskin bandar tidak boleh disamakan dengan definisi miskin yang diguna pakai di bawah sistem data kemiskinan e-Kasih sekarang.

Katanya, justeru definisi baru miskin bandar ini akan membolehkan lebih ramai warga kota mendapat pelbagai bantuan kerajaan sejajar dengan hasrat mewujudkan kesejahteraan bandar.

”Namun harus ada perincian lanjut pada maksud pendapatan bawah RM3,000. Maksudnya bukan semua yang berpendapatan bawah RM3,000 layak.

”Sebaliknya kita tengoklah berapa orang anak dan perkara-perkara lain sebelum boleh kata orang itu tergolong dalam miskin bandar,” katanya selepas menghadiri Majlis Sambutan Hari Krismas anjuran Parti Progresif Penduduk (PPP) di sini hari ini.

Sementara itu, Raja Nong Chik berkata, antara perkara paling pokok berhubung bantuan yang akan diberikan kepada mereka yang tergolong dalam miskin bandar ialah soal perumahan.

Sehubungan itu katanya, beliau yakin kerajaan akan memberi lebih peruntukan pada aspek itu yang akan diperbesarkan lagi di bawah RMK-10 selain bantuan-bantuan lain yang akan diteruskan seperti unit saham amanah.

”Menjadi hasrat kerajaan supaya lebih ramai masyarakat bandar yang dikategorikan miskin bandar dapat menerima manfaat bantuan kerajaan.

”Jadi di sinilah tugas utama kementerian untuk mempertingkatkan lagi jumlah mereka yang layak menerimanya.

”Sebelum ini tak ramai yang dapat kerana rujukan adalah pada e-Kasih tetapi untuk RMK-10 dengan bermula tahun 2011, asas-asas definisi miskin bandar akan diubah sama seperti yang pernah disuarakan Perdana Menteri,” jelasnya.

(Utusan Malaysia)”

p/s : kita yg nangoi2 ni dok dalam katogeri mana agaknya arr?...

Mr Awe dan mr Nizam...

apala yg depa dok sembang tu aaa...
serius woo...
awe dok lenguh tangan pulas butang jam baru dia sebab tarikh lari... hahaha...
hambat awe, jgn tak hambat....
dulu beli jam dpt tv lcd 37 inci,
kali ni beli jam dapat apa plak aku xtau la... hahaha..

Sunday, January 10, 2010

Sony Ericsson SATIO

Sony Ericsson Satio 12 Megapixel Phone back

Sony Ericsson Satio 12 Megapixel Phone front

Sony Ericsson officially announced the new Satio, the 12.1 Megapixel mobile phone that is previously known as the Idou. The Satio features a 3.5-inch large touchscreen display and a 12.1 Megapixel camera with Xenon flash, image stabilizer, face detection, smile detection and touch focus.

Sony Ericsson’s Satio supports WiFi for internet connection and GPS with Google Maps offering turn-by-turn navigation. It can also geo-tag photos taken. The phone runs S60 5th edition Symbian OS and comes with WebKit browser pre-installed. Other features include Bluetooth, FM tuner, YouTube support, Gesture control, 128MB internal memory and a microSD card slot.

The Satio supports UMTS HSDPA and quad-band GSM networks. Two versions, in Black, Silver and Bordeaux, will be released in Q4 2009:

Satio

  • GSM GPRS/EDGE 850/900/1800/1900
  • UMTS HSDPA 2100

Satio(a)

  • GSM GPRS/EDGE 850/900/1800/1900
  • UMTS HSPA 850/1900/2100
  • Available in selected markets from early Q4 2009.

Sony Ericsson Satio 12 Megapixel Phone bordeaux


Wednesday, January 6, 2010

Update Rumah Semenyih

salam..
Hari ahad ahad aritu, bagun tidoq, xda apa nak buat,
saja ja ajak bini aku g ronda2 kat pelangi semenyih ni..
so, xda apa perkembangan sangatla yang drastik...
cuma, longkang, manhole dan pagar, depa dah mula buat...
tingkap bwh pun dah pasang, atas blom lg...
lambat lg rasa ni..
layan ja la nooo...

Pintu masuk ke show house..

Show house.. Tp ni type yg besar skit..
aku punya jenis kecik skit...
mana mampu wooo...

tembok backlane pun dah naik...

kedudukan peti surat, pagar & entrance porch..

masih banyak stage lg yg belum sampai..
maybe tgh tahun ni baru dapat selesai ni...

Sunday, January 3, 2010

Trip Kelong kupang @ pantai jeram, kapar

Salam...
Pada hari jumaat & sabtu lps (1/1/10)

Mr checkciboo, aku serta membe aku ajis dan ujang telah menganjurkan 1 trip tergezut ke kelong kupang di pantai jeram... dekat2 area kapar la...
mula2 planning nak p pulau jemur, tp brader bot tu ckp kelong ok, kami pun on ja la..
sepatutnya naik bot pukul 8mlm, tp disebabkan
masalah teknikal dan cari umpan, maka sampai kat pantai jeram pun dalam pukul 10 mlm lebih... air dah surut....
terpaksalah kami naik
bot pukui 3 pg plak....

Sementara nak tungu pukul 3 pg, hujan rintik..
nayamuk, agas, jgn cakap la...
maklumlah, chalet 3 bintang 1/2.. Bak kat checkcibo..
sempat lg tu BB
Q....

Ujang tgh pikir mcm mana nak naik kan jenahak ....
anak jenahak pun tadak... hahaha..

Mr checkchiboo dgn gelama pertamanya...
kasar gak saiz dia ni...

Mr checkciboo tgh asyik melayan ikan gerut gerut...

antara hasil yg xseberapa... baby ketuka (Himantura walga)...

Mr checkciboo sempat lg lelapkan mata tu tunggu bot punya hal...
dlm pukul 4 ptg lebih baru bot datang amik...
air laut pasang lambat, dah la tu, ikan langsung tak sentuh umpan....
kes tu yg x dpt nak menghadiri kenduri kesyukuran kat umah baru ikutdaymay...
ampunkan mikey sekelian naa ikutdaymay... hahaha...

ikan gelama (Nibea soldado) saiz kecil lg byk mendominasi acara...
time mlm kami sampai, kasar2 gak la... bila masuk tgh mlm sampai ke cerah, anak2 gelama ja yg tinggal.... muskil... muskil...
selain itu antara spesis lain adalah ikan gerut gerut (Pomadasys kaakan), ikan duri (Arius sumatranus), ikan mayong dan ikan bebolos...
semuanya sekala kecik gak...

Untuk makluman : kelong ni xada tandas... hahaha..
so, pandai2 la kalo nak
Kencing.....

p/s : apasal gambar2 ikan kat dalam blog aku ni kecik2 haa?... hahaha...
hanya mr chekciboo (tekan sini) yg bleh jwb ni...
jeng..jeng..jeng...


Related Posts with Thumbnails