I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, October 20, 2010

santai @ pulau ular, cherating, pahang

Salam...
dah lama rasanya tak buat rombongan ke mana mana...
minggu lepas, lepas sembang2 kat opis, budak kat opis cadang la nak p bersantai sambil memukat, menjala & memancing di pulau ular, cherating, pahang....

pakat punya pakat, balik packing barang, besoknya (16/10/2010) trus jalan ja...

kalo nak memancing, kurang skit la sbb keliling pulau ni ada batu banyak woo.. hanya teknik casting ja yg bleh dipertimbangkan.. kalo nak bottom, spare la batu ladung n mata kail banyak skit.... asyik dok lekat ja keja nya... haha

so, ada la skit hasil dari pukat yg berlubang2 (pinjam kat nelayan situ)... ini adalah kerana pokcik yg diamanahkan utk bawak pukat dah silap beli pukat da.. pelampung tak da, batu tak da.... nak pukat mcm mana.... adooii... so, misi kali ni dah jadi mcm misi bersantai makan angin la....
layan ja la no....

minum pagi di jeti nelayan kg sungai ular, cherating....

cari stok ais dulu... stanby..

sekitar jeti...

11 ahli rombongan, 3buah kereta & sebuah bot fiber kepunyaan mr checciboo....

loading time..

mr checkciboo tanpa berlengah trus mempersiapkan kelengkapan pancingnya...


sekitar campsite...
ingatkan group kami ja kat pulau tu, rupanya petang tu datang lagi 2 group pun camping kat situ gak... datang trus booking port kat atas pulau... tinggal la kami terkontang kanting kat tepi pantai... nak buat mcm mana, pacak ja la khemah.... mlm tu dengan hujan, angin, petir, smua lengkap..... hahaha.... kuyup abih.... khemah lagi tepi pantai.... rasa mcm nak terangkat khemah wooo...

ikan kerapu goreng.. cadang nak bakar, x sempat.. hujan bantai dulu...

kelam kabut makan, ujan dah datang...

ikan pari biru yg kena pukat... org ganu kata "hancing pering" ikan ni... xtau la.. xpenah makan lg... hahaha

sebahagian dari ikan yg terselamat dari sangkut menggunakan teknik bottom n casting...
saiz m & s ja... jadi la.... nak yg besar2, nak kena p tengah skit la.... baru syok....

ikan pari lang yang terkena pukat gak ni...

time nak balik, air plak surut, bot xleh dah masuk jeti.. nak kena turun kat pantai...

jauh tu nak mengangkat barang....

loading nak balik la plak..

pulau ular dari tanah besar...
lebih kurang 1.2 kilometer ja jaraknya kalo x silap...

hentian akhir sebelum bertolak balik ke KL, rnr gambang... bahagi hasil da...
so, kesimpulannya, syok gak dapat merilekkan minda skali skala...
kalo nak p lagi lain kali, kena cari pukat siap2, n xbleh nak harap orang sangat...
kalo nak mancing plak, kena ambil bot p tengah, kos sekitar rm 350 untuk sehari suntuk....
baru ada ikan kasar sikit... hahaha..
adios..

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails